Capture The Flag


Pridite in se preizkusite v veščinah informacijske varnosti in etičnega hekanja v simuliranem okolju. Najboljši bodo prejeli praktične nagrade.

V sodelovanju s podjetjem Viris d.o.o. bomo tudi na petindvajseti konferenci OTS 2022 organizirali tekmovanje Capture the Flag (CTF).

Capture The Flag je namenjen reševanju izzivov s področja informacijske varnosti. Tekmovalci morajo izkazati tako znanje in poznavanje področja informacijske varnosti ter t. i. etičnega hekanja, kakor tudi dobršno mero iznajdljivosti.  Namen tekmovanja je torej soočenje tekmovalcev z raznolikimi izzivi, jih vzpodbuditi h kreativni in iznajdljivi uporabi računalnikov, informacijske tehnologije in varnosti ter jim na zabaven način predstaviti koncepte računalniške varnosti in informacijske tehnologije nasploh.

Tekmovanje bo zasnovano kot vrsta različno težavnih izzivov v obliki nalog, ki jih lahko hkrati rešuje večje število udeležencev. Vse, kar potrebujejo, je prenosni računalnik. Sodelovanje v tekmovanju bo primarno potekalo preko spletnega portala, prijava pa je brezplačna za vse udeležence konference. Na spletnem portalu, kot tudi na zaslonu v prostorih konference, se bo lahko v živo spremljalo rezultate tekmovalcev, njihov napredek, število rešenih nalog in število doseženih točk.

Tekmovalne skupine lahko tvorijo posamezniki, dvojice ali pa manjše in večje skupine posameznikov. Posameznik ali skupina tekmovalcev, ki bo do konca konference dosegla najvišje število točk v najkrajšem času, bo prejela praktično nagrado.

Najboljšim ekipam in posameznikom bomo podobno kot v preteklih letih zagotovili podporo in pomoč pri sodelovanju na mednarodnih CTF tekmovanjih.

Najboljše uvrščeni tekmovalci z zadnjega OTS CTF izziva, vsi študenti Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, so bili s podporo podjetja Viris nagrajeni z brezplačno udeležbo na mednarodni konferenci s področja informacijske varnosti, ki se je odvijala v Novem Sadu med 13. in 15. septembrom 2019. Organizatorji BalCCon2k19 konference so prav tako pripravili CTF tekmovanje, kjer je ekipa Virisa s pomočjo študentov dosegla 1. mesto.

Zmagovalna ekipa se je nato udeležila predtekmovanja CTF The 5th Element ter se v konkurenci 53 ekip uvrstila na zaključni dogodek, ki je potekal v mesecu novembru na Universität der Bundeswehr München, kjer so uspešno zastopali FERI.

Ekipa se je v razširjeni zasedbi maja letos udeležila tudi tekmovanja Capture The Flag: Cube Apocalypse, pri čemer se je na udeležbo pripravljala skupaj s podjetjem Viris. Ekipa no(pe)e je v tekmovanju s 37 ostalimi ekipami po napetem 18-urnem tekmovanju zasedla odlično 4. mesto.